Duguláselhárítás házilag

DUGULÁSELHÁRÍTÁS HÁZILAG – MOSÓSZÓDA

Mosószóda

Duguláselhárítás mosószódávalA mosószóda kiváló zsíroldó és tisztító hatással rendelkezik, így nemcsak a mosások során alkalmazhatjuk eredményesen, hanem a duguláselhárítások során is jó szolgálatot tehet. A mosószódával történő lefolyótisztítás egy környezetbarát és olcsó technológia. Amíg a lefolyótisztító szereket sokszor flakkon számra kell önteni a lefolyóba, addig a mosószódából igen kevéske is elegendő a dugulás megszüntetéséhez.

Használata igen egyszerű. Lefolyók tisztításához a mosószódából csak 1 evőkanálnyira van szükségünk, amelyet a lefolyóba kell szórni. Erre kell önteni közel 2 deciliter ecetet, majd ezt a keveréket 1-2 órán keresztül hagyni kell állni. Ezidő alatt fejti ki a hatását. A felázott szennyeződések eltávolítása érdekében érdemes forró vízzel átöblíteni a rendszert.

DUGULÁSELHÁRÍTÁS HÁZILAG – MEGELŐZÉS TRISÓVAL

TrisoDuguláselhárítás trisóvalA trisóval történő lefolyótisztítás az egyik legkedveltebb a házi praktikák közül. A háziasszonyok előszeretettel alkalmazzák ugyanis a trisó kiváló vízkőoldó, ami mosógépek karbantartására is alkalmassá teszi.

A lefolyók dugulásáért nagy számban a vízkő lerakódása a felelős. A vízkő ugyanis olyannyira képes lehet beszűkíteni a csövet, hogy az végül teljesen elzárhatja a lefolyó víz útját.

Használata igen egyszerű, szórjunk a zacskóból úgy 15-20 dkg-ot a lefolyóba majd egy egész éjszakán át hagyjuk állni. Ez idő alatt a szennyeződéseket kellően fellazítja, majd reggel egy forró vizes öblítéssel mossuk át a lefolyórendszert. A trisó nemcsak kialakult dugulásokra alkalmazható, hanem karbantartásra is. A fent leírtaknak megfelelően eljárva havonta egyszer érdemes elvégezni a műveletet.

DUGULÁSELHÁRÍTÁS HÁZILAG – MEGELŐZÉS BÓRAXSZAL

BoraxDuguláselhárítás bóraxszalA patikákban kapható bórax kiválóan alkalmas konyhai lefolyók tisztításra, ráadásul környezetbarát tisztítószer. Nincs más teendő, mint a lefolyóba helyezni fél pohárnyi bóraxot, majd két pohár forrásban lévő vizzel óvatosan nyakonönteni. A nagyobb hatásfok érdekében a boraxot érdemes a lefolyóba minél mélyebbre juttatni. Ehhez használhatunk például egy tölcsért. Ezután hagyjuk 15-20 percig dolgozni az elegyünket, végezetül öblítsük le forró vízzel. Ha elsőre nem sikerül eredményt elérni, érdemes még egyszer elvégezni az eljárást.

DUGULÁSELHÁRÍTÁS HÁZILAG – MEGELŐZÉS KONYHASÓVAL

Konyha SóDuguláselhárítás konyhasóvalA konyhasó fő összetevője a nátrium-klorid, amely kisebb dugulások orvoslására kitűnően alkalmazható. Öntsön félpohárnyit a lefolyóba, várjon negyed órát, majd öblítse le legalább 1l forró, majd 1l hideg vízzel. A forró víztől nem kell tartani, a pvc csövek bírni fogják az igénybevételt.

 

DUGULÁSELHÁRÍTÁS HÁZILAG – MEGELŐZÉS SZÓDABIKARBÓNÁVAL

SzódabikarbónaDuguláselhárítás szódabikarbónávalA só mellett a szódabikarbóna is kiválóan használható ha dugulás elhárításáról van szó. Hasonlóan járjon el mint ahogyan a konyhasó esetében javasoltuk.

A szódabikarbónát lehet használni többek között vízkő ellen és a ruhák fehérítésére is. Emellett a lefolyócsövek karbantartásánál is nagyon hasznos, sőt, kisebb dugulások elhárításában sokat segíthet. Ha például csak nagyon lassan csordogál le a víz a mosogató- vagy a mosdókagylóban, akkor elsőként a szódabikarbónával lehet próbálkozni, öt evőkanálnyit 2 liter vízbe kell elkeverni.

A keveréket fel kell forralni, és rögtön bele kell önteni a lefolyóba ezért várd meg, hogy lefolyjon a benne lévő víz. Ez általában feloldja a lefolyócsőben lévő lerakódásokat. Érdemes havonta egyszer akkor is elvégezni a műveletet, ha nincs dugulás.

DUGULÁSELHÁRÍTÁS HÁZILAG – MAKACS LERAKÓDÁSOK ELLENI 3-AS KOMBINÁCIÓ

EcetA dugulás megelőzése érdekében a lefolyócsöveket havont egyszer érdemes kitisztítani. A tisztítás egyik legegyszerűbb módja ha forró ecettel átöblítjük a lefolyókat. Makacsabb dugulás kialakuláse esetén az ecet, só és szódabikarbóna hármas is hasznos lehet. Ez a kombináció segíthet a kádban lerakódott sampon és haj okozta dugulás leküzdésében.

Tipp: egy pohár szódabikarbónát keverjen össze 1 pohár sóval, majd öntsön hozzá fél pohár ecetet. Ezt öntse a lefolyóba, várjon tíz percet, utána öblítsd le lassan két liter forrásban lévő vízzel. Végezetül engedjen nagyobb mennyiségű forró vizet és várja meg amíg az akadálytalanul le nem folyik.

DUGULÁSELHÁRÍTÁS HÁZILAG – SZÉNSAVAS ÜDITŐ

KólaNem is gondolná az ember, de a szénsavas üdítők a bennük található szénsav és foszforsavval segítségünkre lehetnek kisebb mosogatóban keletkezett lerakódások és szennyeződések fellazításában.

Használata esetén nincs más teendőnk, mint a lefolyóba önteni legalább 3dl üditőt, majd dugóval lefedni. Hagyja legalább egy  éjszakán át állni, másnap öblítse át a rendszert.

DUGULÁSELHÁRÍTÁS HÁZILAG – MEGELŐZÉS CITROMSAVVAL

CitromsavDuguláselhárítás citromsavvalHa nem szereti az ecet szagát, akkor jó megoldás lehet a citromsav, melynek gyengén savas kémhatása kiválóan alkalmassá teszi duguláselhárítás mellett vízkő oldására is. Nincs más dolga mint 2dl vízben feloldott citromsavat a lefolyóba önteni, negyed órát állni hagyni, majd átöblíteni a rendszert.

 

További ötletekről olvashat a duguláselhárítás megelőzés linkünk alatt, vagy tekintse meg milyen dugulás elleni szerek és bevethető eszközök használatát javasoljuk. Fordítson kellő figyelet a biztonságra, használjon védőfelszerelést a munkálatok során!