Duguláselhárítás megelőzése

Wc PumpaHa kénytelen azzal szembesülni, hogy a duguláselhárítás megelőzése nem siekrült és nem folyik le a víz a mosdóban, a wc-ben, a kádban, a mosogatóban vagy a zuhanyzóban, mert eldugult a lefolyó, nem feltétlenül kell azonnal szakemberhez fordulnia. Ha nem olyan komoly a probléma, otthon is megpróbálkozhat különböző duguláselhárítási praktikákkal. Amennyiben viszont erőfeszítései ellenére sem tapasztal javulást, javasoljuk, hogy vegye fel velünk a kapcsolatot, nehogy további kár keletkezzen a lefolyóban, ugyanis ennek kijavítása már komolyabb összegeket emészthet fel.

Ha a fürdőszobai csapban vagy a kádban keletkezett a dugulás, ne egy vécépumpával próbálja meg kezelni a problémát, inkább távolítsa el a lefolyóból az oda került szennyeződéseket, mint például szőr- és hajszálakat, szappanmaradékot vagy körömdarabokat. Ehhez használhat egy csipeszt vagy egy visszahajtott végű gemkapcsot, illetve más drótdarabot is. Ha sikerült elhárítani a dugulást, az eset tanulságaképp később használjon fém- vagy műanyag szűrőt.

Ha a lefolyó torkolatának kitisztításával a víz még mindig nem folyik le, valószínűleg a szifonban is található szennyeződés. Szerencsére ennek kitisztítására is van házi praktika. Helyezzen a szifon alá egy vödröt, majd távolítsa el ügyelve arra, hogy a lefolyócső ne jöjjön ki a falból. Távolítsa el a szifonból, illetve annak felső, helyén maradt házából a szennyeződéseket, és tisztítsa meg a tömítő gumigyűrűt is.

Amennyiben még ezzel sem sikerült megoldani a problémát, a dugulás a falban vagy a padlóösszefolyóban keletkezhetett. Emelje fel a padlóösszefolyó fedelét, és távolítsa el belőle az összegyűlt szennyeződést és zagyot! Ha háza lefolyórendszere nincs elöregedve, savat is használhat a tisztításhoz. Gumikesztyűben dolgozzon, munka után pedig szellőztessen kellő ideig! A lefolyóba öntött savat hagyja hatni egy éjszakán át. Ha viszont még így sem lett jobb a helyzet, mindenképp forduljon szakemberhez, ugyanis ebben az esetben mélyebb dugulásról van szó, amelyet házi praktikákkal nem, csak profi gépekkel lehet elhárítani.

A nem kívánt dugulások megelőzésének alap feltétele, hogy a lefolyórendszerünk jól meg legyen építve, valamint a csatorna rendszer és az akna szerkezete megfelelően működjön.

DUGULÁSELHÁRÍTÁS MEGELŐZÉSE TOP 13

 • Az illatosítóra mindig figyeljünk, a tampont, pelenkát és más tisztasági eszközöket ne a wc-be dobjunk.
 • A dugulás megelőzés érdekében, a sütő olajat ne meleg, hanem hideg vízzel hígítsuk fel és úgy öntsük a wc be, mert meleg vízzel dugulás okozója lehet. A legjobb megoldás viszont ha nem öntjük ki, hanem összegyűjtjük és az erre kijelölt helyeken pl. MOL benzinkúton leadjuk.
 • Tanácsos az ételmaradékokat nem a wc-be önteni.
 • Ne használjunk szűrőt olyankor, amikor nem darabos ételt mosogatunk, mert az csak lassítja a víz áramlását, aminek következtében a víz nem tudja átmosni a csővezetéket és ígyn dugulás keletkezhet.
 • Ha nem mosunk hajat fürdés közben, a dugulás megelőzés elkerülése érdekébent, ne használjua a szűrőt, mert lassítja viz útját és ez előbb utóbb dugulás okozója lehet.
 • Ha a dugulás elkezdődött, soha ne öntsünk bele lefolyótisztító szereket, mert sokszor többet árt, mint használ.
 • A dugulás megelőzés érdekében, a mosogató lefolyó rendszerét havonta öblítsük át egy nagy lábos lobogó vízzel, hogy a leülepedett zsírt feloldja és lemossa.
 • A fürdőszobában található padlóösszefolyóba rendszeresen öntsünk bele egy vödör vizet, ellenkező esetben lerakódhat benne a szennyeződés és ez dugulás okozója lehet.
 • A tablettát és a folyékony mosogatószert lehetőség szerint felváltva alkalmazzuk a mosogató gépünkbe.
 • Amennyiben a wc nincs rendszeresen használva úgy alkalom adtán – de havonta legalább 1x – húzzuk le a WC tartályt és öntsünk mellé egy vödör vizet, a csővezetéket teljes keresztmetszetébe átmossa.
 • Tartsuk karban a szifont és évente legalább 1 alkalommal tisztítsuk meg, mert ellenkező esetben dugulás keletkezhet benne.
 • Használjunk vízben oldódó WC papírt, mert ellenkező esetben a WC papír nem tud megfelelően feloldódni a vízben, és le tud rakódni a csővezetékben, és dugulás okozója lehet.
 • A kézkímélő mosószerek és koncentrátumok helyett érdemes áttetsző színű mosogató szert használni, mert ezek kevésbé okoznak dugulást.

Duguláselhárítással kapcsolatos további praktikáinkról a következő link alatt olvashat: duguláselhárítás házilag. Illetve itt talál pár bevethető eszközt és tippet is.