Lefolyótisztító spirál (csőgörény)

Cső és lefolyótisztító spirálkábel másnéven csőgörény, egy hosszú rugó sodrony, amely különböző hosszúságú és átmérőjű lehet. A kis átmérős és vékony spirálok, mosogatónál és mosdónál keletkezett dugulások elhárítására alkalmazhatók, míg a vastag spirálok a wc-nél ill. a strangnál keletkezett  dugulások esetén lehetnek nagy segítségünkre. Anyagukat tekintve is többfélével találkozhatunk a piacon, és árban is vannak eltérések. Az egészen olcsó, rossz minőségű lefolyótisztító spirálokat nem érdemes megvenni. Csak a bosszúság van velük. Egy jobb minőségű csőgörény ára olyan egy-két ezer forintnál kezdődik, ennél drágábbat nagyon nem érdemes otthoni használatra venni. A több tízezer forintos lefolyótisztító spirálok a szakembereknek készülnek.

lefolyótisztító spirál othonra
csőgörény otthonra
nagy teljesítményű,profi spirálos duguláselhárító gép

Csőtisztító spirálok típusai otthonra

Az egyik leghatékonyabb, a horganyozott acéldrótos lefolyótisztító spirál karommal, végén erős műanyag hajtókarral, amely pillanatok alatt segít megtisztítani a lefolyót.

 

A másik típus a hajlékony lefolyótisztító spirál, rugóacélból készül műanyag köpennyel. A műanyag köpenye kíméli a csövet és hosszú élettartamot biztosít a csőgörénynek, valamint nagy előnye, hogy a spirálmenetek közé a szennyeződés nem tud lerakódni és tisztítása lényegesen egyszerűbb. Ezen spirál szintén húzott karmokkal, valamint kézi hajtókarral rendelkezik. A tisztító spirál 50 mm átmérőtől induló csövek tisztítására alkalmas.

Hol használható a csőgörény?

Mosogató, mosdó, padlóösszefolyó vagy falikút duguláselhárításánál érdemes használni. A WC dugulások elhárításánál is bevethető. Azonban, a WC felszedésénél nagyon oda kell figyelni, hogy a porcelán szerkezet egyben megússza a műveletet, mert bizony könnyen törik!

Csőgörény használata.

Mivel a lefolyótisztító spirál nem épp bonyolult szerkezet, a használata is viszonylag egyszerű, bár általában két emberes feladat. A bűzelzáró szifont leszereljük, majd kitisztítjuk. Amennyiben továbbra is fennáll a dugulás, az egyik ember lassan, óvatosan elkezdi betolni a csőbe a csőgörény fejét. Amikor egy kicsit elakad a csőgörény, a másik óvatosan elkezdi tekerni a hajtókart az óra járásával megegyezően. Folyamatosan előre tolva a spirált, és óvatos tekeréssel dolgozzunk tovább, míg elérjük a csatorna vagy cső szakasz végét. A vissza húzás is hasonlóan megy, lassan kifelé húzzuk a csőgörényt, folyamatos forgatással. A csőtisztitó spirál vissza húzása, javíthat a már elért eredményen, alaposabb munkát eredményez. Miután sikeresen kihúztuk lefolyótisztító spirálunkat, forró vízzel átmossuk a rendszert és kész is! Többszöri ismételve nagyobb sikert érhetünk el!

Ha nem boldogul a makacs lerakódással, bizza szakemberre a duguláselhárítást!