Duguláselhárítás tippek:bevethető háztartási eszközök

Korábban már megnéztük, hogyan előzhető meg a dugulás, illetve milyen szereket vethetünk be házilag. Most inkább nézzük milyen tippeket tudunk adni önnek, a fizikai eszközökre, amelyek segíthetnek megszüntetni a dugulást.

Sorban vegyük, végig mely helyiségekben hogyan vehetjük fel a harcot.

DUGULÁSELHÁRÍTÁS TIPPEK A WC-HEZ

 

felmosó és vödör

Ha eldugul a wc, két eszközt vethetünk be. A klasszikus pumpát illetve a már- már nehéz tüzérségnek is nevezhető felmosót. Ahol a wc pumpa csődöt mond, ott érdemes bevetni a mop felmosót.  A hosszú nyél segítségével nagy lendületet tudunk adni, igy jobb eséllyel tudjuk elmozdítani a dugulást. Az eljárás a következő, engedjük, tele a csészét majd dugjuk a felmosó fejét a lefolyóba. Pumpáló mozdulatokkal próbáljuk meg kimozdítani a dugulást. Apró tipp:Ez jellemzően a túlzott papír használat miatt kialakuló dugulás ellen kiváló.

 

 

DUGULÁSELHÁRÍTÁS TIPPEK FÜRDŐKÁD ÉS ZUHANYTÁLCA

porszivo gép

Figyelem! Itt semmiképpen se kezdjük el szétszedni a lefolyót, mert csak szétesne, ha pedig beépített a kádunk, akkor biztos, hogy bontani kell.  Marad a csipesz és a drót. Ezekkel kihalásszuk a hajcsomókat, majd mehet a vízsugár.  Ehhez elegendő egy megfelelő hosszóságú tusoló cső, ami elér az összefolyóig, vagy használhatunk slagot. Csatlakoztassuk, a slagot ahova tudjuk, majd nagy nyomással nyissuk ki a csapot. A vízsugár ezután már teszi is a dolgát, és szépen megtisztítja a lefolyót.

 

DUGULÁSELHÁRÍTÁS TIPPEK KÉZMOSÓHOZ ÉS MOSOGATÓHOZ

csőgörény

 

Tipp:Itt a pumpa csak rontana a helyzeten.  Ha szerencsénk van elég csak a szifont és a lefolyócsonkot leszerelni és kitisztítani.  Ha itt nincs dugulás, akkor mennünk kell tovább.  Ha a falban van a dugulás, akkor a helyzet már bonyolultabb. Ekkor érdemes bevetni a kézi csőgörényt. Vezessük be a csövön majd fel, le, jobbra, balra mozgatva dolgozzunk. Ha szerencsénk van igy elérhetjük a közelben lévő dugulást. Ha ez se válna be, jöhet a nehéz tüzérség a vizes takarítógép. A tisztitó fejet vegyük le és lehetőleg hézagmentesen csatlakoztassuk a szívócsövet a fali lefolyó csonkhoz. Kapcsoljuk be a gépet és hagyjuk, hogy a gép szívó ereje elvégezze a piszkos munkát.

Végére hagytuk a legdrasztikusabb megoldást a víznyomásos módszert.  Ha szerencsénk van és a szifon alatt van slag csatlakozó használjuk azt, ha nincs, akkor hozzuk be a kerti slagot. Ezután dugjuk a slagot a csőbe. Figyeljünk, hogy a lehető legkevesebb hézag maradjon a slag és cső fala közt, ehhez érdemes a lefolyó és a slag találkozását rongyokkal betekerni, illetve egy vödröt vagy más vizes edényt is készítsünk be. Ha ezzel megvagyunk, eresszük rá a teljes nyomást. Ne ijedjünk meg, ha elkezd vissza felé jönni a víz, pont ezért készítettük elő a vödröt, de hamarosan, ha szerencsénk van, a nagy nyomás szépen végig küldi a dugulást okozó koszt és újra dugulásmentes lesz a lefolyónk.

 

DUGULÁSELHÁRÍTÁS TIPPEK PADLÓÖSSZEFOLYÓHOZ

 

Itt is alapvetően két módszer használható. Az egyik a csőgörényes a másik pedig a vízsugaras. A csőgörényes módszer lényege, hogy a tisztitó nyilason át bedugjuk a spirált és ennek segítségével vissza tudjuk húzni a dugulást okozó többnyire hajcsomót. A másik megoldás a már ismertetett vízsugaras megoldás. Itt is fontos, hogy a tusoló cső vagy slag elérjen az összefolyóig. Mindkét esetben a bűzelzárót el kell távolitani, majd dugjuk be hermetikusan a csövet a lefolyóba és adjuk rá a nyomást.