Duguláselhárító szerek

A WC, mosogató és kád használat során a csövekbe kerülő szappan, haj, zsír, wc papír és egyéb szennyeződések nagy próbának teszik ki a lefolyókat, és akkor a csövekben lerakodó vízkőről még nem is szóltunk. A rendszeres karbantartás hiányában boritékolható, hogy időnként dugulás fog keletkezni.

Melyik a legjobb duguláselhárító szer?

A kereskedelemben rengeteg tisztítószer van forgalomban, melyek nem mindegyike képes megfelelően ellátni a neki szánt feladatot. Tetszetős csomagolás, jól hanzó márkanevek, de a duguláselhárítás frontján mégis csődöt mondanak… Hogy ne kellejen fölöslegesen pénzt kidobni ezen termékekre, összegyűjtöttünk pár tisztítószert melybek hatásában ezidáig nem csalódtunk.

Búvár lefolyótisztító granulátum

Major Domus Búvár
Major Domus
Búvár

Olcsó és hatékony szer a lefolyó tisztításához! Elsősorban duguláselhárítás céljára használatos és arra kiválóan alkalmas is. “C” kategóriájú maró hatású szer, amely képes súlyos égési sérülést okozni! Összetétele: nátrium-hidroxidot, nátrium-nitrátot, stabilizált port és alumínium. Fontos, hogy óvatosan járjunk el a használata során, mert igen erős vegyszer! Ráadásul erős szaga van (belégzése egészségre káros lehet!), ezért mindig nyitott ablaknál használjuk a duguláselhárításkor, vagy a lefolyó tisztításánál!

Használatakor, egyszerűen csak bele kell szórni a lefolyóba, aztán vizet önteni rá, amitől pezsegni kezd, majd szépen megszünteti az elzáródást.

Duguláselhárító folyadék – Manta FLOW

Manta FLOW
Manta FLOW

A Manta FLOW folyadék elsősorban lefolyókhoz és csatornacsövekhez ajánlatos. Tapasztalatunk szerint az összes dugulást kiváltó lerakódással sikeresen elbánik. Elsősorban megelőzésre és karbantartásra ajánlják. Hatékony minden zsírt, szappan és más lerakódással szemben, valamint az összes szerves anyaggal is megbírkózik. Gyors és hatékony megoldást jelenthet egy kellemetlen dugulás alkalmával.

Felhasználása roppant egyszerű. Nem kell mást tennünk, mint a flakkon tartalmának negyedét beleöntenünk a lefolyóba, majd 5 perc várakozás után bő forró vizzet utána tölteni és átöblíteni a rendszert. Ha esetleg elsőre nem sikerül megszűntetni a duguást ismételjük meg a folyamatot.

Duguláselhárító folyékony szer – Brilliance

brilliance duguláselháritó
Brilliance

Igen hatásos duguláselhárító szer, amely minden szerves anyag által okozott dugulással gyorsan felveszi a versenyt. Mindezek mellett, ha a csővezetékünket szeretnénk karban tartani, arra is tökéletesen alkalmas. A makacs dugulások elhárításakor biztos számíthatunk az erejére!

És hogy hogyan használjuk? Öntsük a lefolyóba a flakon egy negyedét majd türelmesen várjunk pár órát (legjobb este beletölteni és reggelig várni). Hatásfokát felerősíthetjük ha forróvízzel kombinálva alkalmazzuk. Ha elsőre nem járnánk sikerrel, ismételjük meg a műveletet!

Deleo lefolyó tisztító

Deleo duguláselhárító szer
Deleo

Percek alatt megszűnik a dugulás, legyen szó konyhai, fürdőszobai vagy wc-ben kialakult elzáródásról. Gyorsan elbánik a kellemetlen szagokkal és néhány perc alatt feloldja a lefolyóban keletkezett szerves anyagokat.

Nagy fajsúlyának következtében még a mélyebben fekvő dugulásokat is leküzdi. Kíméli a vezetéket és környezetbarát (90%-nál nagyobb mértékben biológiailag lebomló anyagokból áll)!

A palack biztonsági fogantyúja ergonómikus alkalmazást tesz lehetővé. Hatékonysága okán széles körben felhasználható, legyen szó mezőgazdaságról, szállodáról, konyháról vagy éppenséggel ipari vagy irodai területről.

ECOVER ÖKO DB Stop

Ecover ÖKO Stop
Ecover Öko
Db Stop

Egy különleges környezetbarát csatorna- és lefolyótisztító szer, amely csak természetes alapanyagokat tartalmaz! DB Stop feloldja a papírt, szappant, zsírt, hajat és szőrt, valamint más szerves anyagokat is.

Miért Öko? Mivel a tisztítószer alapanyagai növényi forrásokból származnak, így az összes nem ásványi eredetű összetevője teljesen lebomlik!

Hogyan alkalmazzuk? A hígítatlan terméket öntsük a lefolyóba, majd hagyjuk dolgozni legalább 24 órán keresztül, azután vízzel öblítsük át a rendszert.

Tiret lefolyótisztító gél

Tiret lefolyótisztító
Tiret

Ez egy professzionális lefolyótisztító gél. Hatékony összetételének köszönhetően (Nátrium-hipokloritot és nátrium-hidroxidot tartalmaz) megszünteti még a makacs dugulásokat is. Elsősorban szerves eredetű dugulások elhárítására használhatjuk. Gél állagának köszönhetően áthatol a felgyülemlett vízen, elpusztítja a baktériumokat és szagtalanít. Maró hatású készítmény, így használata során legyünk körültekintőek! Védőkesztyűt és szem-/arcvédő viselése ajánlott. Fontos, hogy ne keverje más tisztítószerekkel, mert az veszélyes gázok (klór) képződésével járhat. Mindenfajta műanyag és fém lefolyócsőhöz biztonságosan használható!

Használata: Makacs dugulás esetén öntsünk 1/2 flakonnyi, kevésbé makacs dugulás esetén 1/4 flakonnyi Tiretet a lefolyóba vagy a felgyűlt vízbe. Hagyjuk negyed órát állni, makacsabb dugulás esetén 30 percig, majd alaposan öblítsük át forró vízzel. Tapasztalatunk az, hogy egy fél vagy az egész flakkon tartalma beönthető és legalább egy éjszakát érdemes állni hagyni mielőtt átöblítjük a rendszert.

HG folyékony lefolyótisztító

HG lefolyótisztító
HG

A HG lefolyótisztító folyadék nem csak eltünteti a kellemetlen szagokat, hanem tökéletesen működővé varázsolja a lefolyót. Mindezek mellett nem károsítja a szennyvízvezetéket.

Használata egyszerű és megegyezik a legtöbb lefolyótisztító szer alkalmazásával. Öntsön 300ml-t a lefolyóba, majd 30 perc után öblítse át a rendszert forró vízzel. Ha makacs dugulással találkozik, úgy érdemes a fent említett műveletet többször megismételni. Makacs dugulások esetén ajánlott többször megismételni az adagolást a tökéletes munka érdekében.

HG duo lefolyótisztító koncentrátum

HG Duo
HG Duo

HG duo lefolyótisztító különleges, kétkomponensű technológiával működő szer, amely egyszerűen és hatékonyan szüntetni meg a különböző típusú dugulásokat. A termék nem igényel higítást így azonnal alkalmazható.

Használata: adagoljon óvatosan egy vagy két adagot az “A” palackból az eldugult vezetékbe, majd a “B” palackból is tegye ugyanezt. (A tájékoztató tartalmazza a pontos mennyiséget!) Ezután hagyja hatni legalább egy órán át. Utána öblítse át a lefolyót bő vízzel, majd az optimális hatás érdekében a maradékot is öntse a lefolyóba előbb az A, majd a B palackból. Ismét hagyja állni egy órát mielőtt újra átöblítené a vezetéket bő vízzel.

Domestos duguláselhárító szer

Domestos
Domestos

A legtöbb fürdőszobai (haj, szappan) és konyhai (hús, tojás, tészta, stb.) lefolyóban keletkezett dugulást képes 15-30 perc alatt megszűntetni. Mivel maró és környezetre veszélyes anyagot (nátrium-hipoklorit, nátrium-hidroxid, stb.) tartalmaz használata során ajánlott védőfelszerelést viselni! Kizárólag fürdőszobai és konyhai lefolyó dugulásának megszüntetésére alkalmas, nem jó WC dugulás ellen! Más termékekkel együtt ne használja, mivel veszélyes gáz (klór) szabadulhat fel! Akár teljes, akár részleges dugulásról van szó, öntse a flakon teljes tartalmát a lefolyóba majd hagyja álni. Miután lefolyt a víz, forró vízzel alaposan öblítse át.

Mr Muscle lefolyótisztító

MrMuscle
Mr Muscle

Ez a termék egy nagyon erős vegyszer, amely kifelyezetten csatorna vezetékében történt dugulások elhárítására szolgál és anélkül oldja meg a problémát, hogy károsítaná a lefolyócsövet. Használat előtt mindenképpen ajánlot gumikesztyűt húzni és alkalmazása után sem árt alaposan kezet mosni! Sőt ha mód van rá érdemes közben szellőztetni is! Maga a felhasználása pofon egyszerű, csak bele kell önteni a lefolyóba a sürű gélt és várni, hogy a szer kifejtse hatását. Végezetül elég átöblíteni a rendszert.

Mr Muscle lefolyótisztító granulátum

MrMuscle Granulátum
Mr Muscle
granulátum

Sokan előszeretettel alkalmazzák és rengeteg jó tapasztalatot lehet róla olvasni különböző dugulás megoldó fórumokon! Közkedvelt lefolyótisztító granulátum, amely nagy hatékonysággal birkózik meg a hajjal, szőrzettel, a szappan által okozott lerakódásokkal és a különböző ételmaradékok hatására keletkezett elzsírosodással. Nyugodtan bízzuk a duguláselhárítást a Mr Muscle-ra! Nagy maró hatása és az allergiás reakciók elkerülése miatt mindenképpen végőkesztyű használatát javasoljuk! Csak szórjuk a granulátumot a lefolyóba, aztán öntsünk rá vizet, az elzáródás pedig szépen lassan feloldódik.

Peridox (DE) duguláselhárító szer

Peridox lefolyótisztító
Peridox

Kifejezetten duguláselhárítására kifejlesztett színtelen tisztítószer, mely tömény lúgtartalomának köszönheti rendkívüli erejét. Kíméletlenül leszámol minden szerves jellegű szennyeződéssel! A használatával hatásosan és gyorsan számolhat le a dugulással, és szüntetheti meg a csatornaszagokat a fürdőben és a WC-ben.

Használata: megelőzésként öntsünk egy-két decit a lefolyóba hetente legalább egyszer. Hagyjuk állni minimum fél órát, hogy kifejthesse hatását. Kisebb problémák esetén (pl. lassan folyik le a víz) használjunk nagyobb mennyiséget úgy 3-5 decit. Teljes dugulás esetén pedig öntsük a csőbe legalább a flakon felét és hagyjuk állni úgy fél órát.

Septifos lefolyótisztító

Septifos lefolyótisztító
Septifos

Amennyiben a konyhában és a fürdőszobában lévő lefolyókat szeretnénk alaposan kitisztítani, úgy jó választás lehet ez a lefolyótisztító gél. Kifejezetten szerves anyagok oldására fejlesztették ki. A wc-ben történt lerakódások eltávolítására tökéletesen alkalmas és eltűnteti a kellemetlen szagokat is. A szer segítségével megszabadulhatunk a legrégebbi lerakódásoktól is.

Használata: amennyiben megelőzésre használjuk a lefolyóhoz, úgy elegendő kéthetente két kupaknyit önteni a lefolyóba majd várni fél órát és utána átöblíteni a rendszert. Makacs dugulás esetén legalább öt kupaknyit használhatunk belőle és átöblítés előtt várjuk pár órát, hogy a szer megfelelően kifejtse hatását.

Háztartási sósav

Sósav
Háztartási
sósav

A sósav használata lefolyótisztításhoz sokak kedvelt megoldása. Amennyiben nem komoly problémával állunk szemben, így ez a megoldás még hatékony is tud lenni. Viszont kevesen tudják, hogy káros is lehet, csakúgy mint a modern tisztító szerek legtöbbje, ha nem megfelelően és célzottan alkalmazzák. A sósav ugyanis képes feloldani a lerakódott szerves anyagok mellett a régebb típusú csöveket (pl. eternit).

Manapság csak piszoárok vízkövesedésének eltávolítására alkalmazzák megfelelő körültekintés és szellőzés mellett, ugyanis használata során maró gázok szabadulnak fel melyek károsak lehetnek az emberi egészségre. Ha javasolhatjuk, ne használjuk ezt a fajta duguláselhárítási megoldást. Egyfelől a fent leírtak miatt, másfelől, mert számos környezetbarátabb megoldás létezik napjainkban. Legyünk környezettudatosak!

 

 

További házi duguláselhárítás praktikák a konyhából! Kedvenc lefolyótisztitó szerünkről itt olvashat. Előzze meg a bajt, használjon védőfelszerelést a duguláselhárítás során!