Mitől dugul el a lefolyó a zuhanyzóban?

Számtalan háztartásban problémát jelent, hogy a zuhanyzó lefolyója rendszeresen eldugul. A lefolyót több oda nem illő dolog is eltömítheti. Ami elsőre szinte mindenkinek eszébe jut, azok a hajszálak, amelyek bizony összecsomósodnak és hamar dugulást okoznak, de még a csövekre is feltekerednek, bejutnak a lefolyóban található résekbe is, mindez pedig akadályt képez a víz útjában.

zuhanyzó lefolyó

Mi okozhat még problémát?

A hajszálakon kívül még egy jó pár dolog okozhat problémát, ilyenek a ruhadarabok, zsebkendő maradványok is. Amennyiben a fürdőszobai rendszer összeköttetésben van a konyhaival, akkor a mosogatóból származó ételmaradékok is jelentős károkat tudnak képezni. Nem is gondolnánk, de a tusfürdők és a samponok is lehetnek annyira tömények, hogy akadályt eredményezzenek a zuhanyzó lefolyójában. Amit még okvetlen számításba kell vennünk az a vízkő, ezért célszerű rendszeresen vízkőoldót önteni a lefolyóba.

Hogyan előzhetjük meg a dugulást?

Vannak szabályok, javaslatok, amelyeket ha betartunk, elkerülhetjük a bajt. Ezzel időt és energiát is spórolhatunk, ráadásul az elhárítás költségeit is megtakaríthatjuk. Amint már említettük, bizonyos időközönként öntsünk a lefolyóba vízkő elleni oldatot. A mosogatásra mindig forró vizet használjunk, hiszen hatékonyan oldja a zsíros szennyeződéseket. Alkalmazzunk szűrőket is, amelyek meggátolják a dugulást okozó anyagok lefolyóba való bejutását, ha megtelt ürítsük a tartalmát a szemetesbe.

A fürdőszobában ne csak a lefolyók megfelelő állapotáról gondoskodjunk, érdemes a többi bútort is ápolni, így garantált, hogy a modern fürdőszoba bútorok hosszasan megőrzik szépségüket és ragyogóvá teszik környezetüket.